V. Klaus vraj zvažuje kandidatúru do Európskeho parlamentu

21.03.2013 Celý región

Praha (TASR) - Poriadne podkurovať politikom v Bruseli by už od budúceho roka mohol Václav Klaus, napísalo dnes webové vydanie denníka Právo. Podľa jeho dôveryhodného zdroja totiž český exprezident zvažuje kandidatúru za ODS do Európskeho parlamentu - a voľby sú už budúci rok v máji.
Dokonca sa špekuluje, že Klaus by sa mohol stať predsedom skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorú vedie poslanec ODS Jan Zahradil. Okrem britských konzervatívcov sú v nej aj zástupcovia poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Pokiaľ by sa to Klausovi podarilo, stal by sa tento rozhodný euroskeptik z titulu šéfa frakcie aj podpredsedom europarlamentu, konštatuje Právo.
V každom prípade sa po skončení svojho prezidentského mandátu plne vrhol do práce vo svojom Inštitúte Václava Klausa (IVK), ktorý takmer denne chrlí politické komentáre.
Začal tiež - ako inak - so zdrvujúcou kritikou na adresu Európskej únie kvôli Cypru, na ktorý EÚ tlačí, aby zdanil časť vkladov v tamojších bankách. Keby Klaus úniu mohol po voľbách kritizovať zvnútra a navyše vo vysokej funkcii, jeho slová by bolo ešte viac počuť, domnieva sa český denník.
Česká verejnosť teraz podľa prieskumov podporuje Európsku úniu len z dvoch pätín. Proti Klausovým plánom síce hrá drastický pokles jeho popularity po vyhlásení novoročnej amnestie - z decembrových 53 na púhych 26 percent -, podľa politológov však exprezident môže v súčasnej situácii euroskeptickou rétorikou významnú časť voličov ODS osloviť, analyzuje denník Právo.
 

Vyberte región